فرهنگ و معماری

ساخت وبلاگ

نسخه چاپی از فایل منتشر شده کتاب فرهنگ و معماری نوشته دکتر حیدر جهانبخش و سیدتاج الدین منصوری از سری کتابهای کارشناسی ارشد مهندسی معماری دانشگاه پیام نور شامل 164 صفحه

این نسخه در دو سایز A4 و A5 در فروشگاه کتاب بزرگمهر موجود بوده و همچنین برای دریافت نسخه دیجیتالی می توانید با کلیک بروی لینک «دانلود pdf فرهنگ و معماری جهانبخش منصوری» فایل آن را در اختیار داشته باشید.

  • فصل اول: چیستی و چرایی فرهنگ و معماری
  • فصل دوم: نسبت فرهنگ و معماری
  • فصل سوم: نگرشی به مفاهیم فرهنگ معماری ایران
  • فصل چهارم: اصول و شاخص های طراحی فضاهای معاری ایرانی-اسلامی
  • فصل پنجم: بنیان های طراحی معماری شهری ایرانی-اسلامی

مقدمه

فرهنگ از جمله مقوله های اجتماعی است که دامنه آن در تمامی زندگی انسان سایه افکنده است. مکانی برای زیستن انسان که از آن به فضای معماری و شهری یاد میشود میتواند آیینه ای تمام نما از فرهنگ اجتماعی انسانها و حتی اجتماع فرهنگی آنها باشد.

چنانچه بیان هر اثر، معماری درک و ارتقای کیفیت زندگی انسان باشد معمار در این حیطه مسئولیتی بسیار مهم و سنگین دارد. هر تصمیمی که معمار برای مکان زیست انسان میگیرد زمانی موضوعیت مییابد که هدف آن آسایش انسان در سایه فرهنگ مطلوب او باشد. در این میان فرهنگ را میتوان در قالب دو مفهوم «شکل» و «زندگی» گنجاند. به عبارت دیگر معماری در تلاش برای ساختن تجسم فرهنگ انسان است.

در روزگار ما وانهادن یکی از این عوامل و یا تلقی نادرست از مفاهیم فرهنگ انسان و انسان فرهنگی، ساختاری نامطلوب را در معماری و حتی منظر شهری به وجود آورده است؛ معماری نامطلوبی که مانند پاره ای چهل تیکه دارای اجزای متعدد ولی بیهویت و بدون انسجام برای تبیین یک فرهنگ واحد است.

در سیر تاریخی معماری و شهرسازی هر چه به دوران معاصر نزدیک تر میشویم، فضاهایی فاقد روح زندگی شکل گرفته اند دشواری این مسئله را میتوان در توجه بیش از حد به شکل و غفلت از زندگی در قالب فرهنگ جامعه دانست گویا معماری امروز فراموش کرده است که شریفترین وظیفه معماری، تکریم انسان در قابل فرهنگ زندگی آن برای شکل دادن به فضاها میباشد. شناخت مطلوب فرهنگ انسان، میتواند گره گشای این مسئله باشد. لذا اگر معیارهای مطلوب و بهینه فرهنگ انسان را دریافتیم شرط لازم را برای معماری مطلوب انسان فراهم آورده ایم. این معیارها که در زندگی انسان ساری و جاری هستند ارزشها، باورها، اندیشه ها، دانش و فن ها، دین و آداب و سنتها، علوم و فلسفه، ادبیات، هنر و همه فرآیندهای ذهنی انسان را نشان میدهند؛ همان مفهومی که در قالب تعریف فرهنگ می گنجد. زیبایی این معماری میتواند مطابقت کامل انسان و نیازهای او باشد و هر معماری ای که به نسبتی به این تطابق نائل آمد یعنی به میزانی که در آنچه هست با آنچه باید باشد قرابت بیشتری برقرار کرد، زیباتر است. در مقطعی از جنبش معماری مدرن نیز به معماری توجهی مفرط شد تا آنجا که فضا و مکان معماری را نتیجه و زاده مستقیم و خود به خودی توجه درست معمار به انسان دانستند. اما آنچه آن نهضت را از پدید آوردن فضاهایی در خور زندگی کامل انسانی یعنی فضاهای زنده و سعادت بخش ناتوان ساخت، اکتفا به وجهی از زندگی انسان یعنی کارکردهای مادی و جسمانی بود بنابراین منظور ما از شناخت زندگی شناخت تمامیت فرهنگ انسان در همه حوزه های جسمانی و روانی و روحانی است.

اگر موسیقی از طریق شنوایی و نقاشی از طریق بینایی ما را به عالی ترین لحظات حس و ادراک رهنمون می کنند، معماری این لحظات را از طریق زیستن در فضا به ما ارزانی می.دارد بر این اساس است که همه وجوه و زوایای زندگی میتواند درس معماری در بر داشته باشد و بدین سبب است که عظمت اثر معماری نه به بزرگی اندازه اش بستگی پیدا میکند و نه به شهرت معمار آن...

کانال تلگرام پیام نور...
ما را در سایت کانال تلگرام پیام نور دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : bozorgmehr-ketabo بازدید : 29 تاريخ : پنجشنبه 16 آذر 1402 ساعت: 21:12